HIBRIDNI TIMOVI – Prevazilaženje komunikacijskog jaza  

Htjeli mi to priznati ili ne, COVID-19 je promijenio način razmišljanja svih nas i uticao na sve sfere naših života. Mnogi od nas se više ne žele vratiti u urede ili jednostavno žele imati mogućnost kombinovanja perioda rada u uredima i s udaljene lokacije. Žele imati veću kontrolu nad svojim vremenom. I to je sasvim legitimno.

Također, veliki broj kompanija je prepoznao ovu potrebu svojih uposlenika s jedne strane i uvidio prednosti ovakve organizacije rada s druge. S potencijalom za povećanje produktivnosti, motivacije i saradnje, jasno je da su hibridni timovi tu da ostanu.

Upravljanje projektima u hibridnom radnom okruženju predstavlja nove izazove kako projekt menadžerima tako i ostalim članovima tima. Uposlenici se ne navikavaju samo na nove načine rada, već i na novi način života, a svi imaju različite poglede na to šta bi trebao biti hibridni rad.

Više nego ikada ranije komunikacijske vještine projekt menadžera dolaze do izražaja – zadržati članove tima fokusiranim, angažovanim i informisanim, uz istovremeno održavanje konstante i konzistentne saradnje među članovima tima, osiguravajući da se oni koji rade na daljinu ne osjećaju odvojeno od razgovora koji se vode u uredu, posebno ako znamo da je uobičajeno da se najkonstruktivniji dijalozi vode izvan sale za sastanke tokom pauze ili u hodniku, gdje misao ili fraza može biti poticaj za dalju diskusiju.

Kako do uspješne hibridne komunikacije na radnom mjestu uz prevazilaženje komunikacijskog jaza koji je nastao gotovo preko noći između remote uposlenika i njihovih kolega u uredima je tema koja će nas, kao projekt menadžere, zaokupljivati sve više u narednom periodu.


Scrum / Agile / Kanban  

Početni (100)

Bosanski/Hrvatski/Srpski

Sala 3, 27.10.2022. 09:00 - 09:45