Can we all just agree for once?  

U svijetu punom "laži", bitno je razumjeti prevrtljivu prirodu povjerenja i pronaći neku mjeru konsenzusa među nama u odnosu na ono što smatramo "istinom". Iako ovaj izazov, s kojim se stoljećima suočava čovječanstvo, možda neće biti potpuno riješen u naše vrijeme, napravili smo velike iskorake u odnosu na naše pretke kroz inovacije koje donosi Blockchain tehnologija.

Kako je jedno od najvažnijih načela blockchain sustava i njegova decentralizirana priroda a rezultirajuća je potreba postizanje konsenzusa bez oslanjanja na središnje tijelo (kojem svi vjeruju kao npr. banke) koje će reći što je istina. Bitcoin, kao blockchain perjanica, poznat je po svom konsenzusnom algoritmu "dokaz rada" koji je jako kritiziran zbog svoje rasipnosti strujom.

Kako postići konsenzus između sustava, zašto su uopće konzenzusni algoritmi potrebni, njihova povijest i kako oni u stvari rade su samo neka od pitanja koja će se dodirnuti u sklopu ovog predavanja u nadi do kraja će te se barem jednom "ne složiti" i naučiti nešto novo o postizanju konsenzusa između decentraliziranih distribuiranih sustava!


Blockchain  

Srednji (200)

Bosanski/Hrvatski/Srpski

Sala 1, 27.10.2022. 16:00 - 16:45